Prológ

És nem marad menedék semennyi, Itt tenyészni lehet csak csupán, A falkával föl-le, föl-le menni Az enyészet korhadt grádicsán. Valaminek itt annyira vége,
Amennyire vég nem volt soha, Halleluja száll a szennyes égre, S beköszönt a semmi fénykora. Gond feledve, bánat eladva, S szétrohadva haragnak harangja.

Motivációóóóó!

Különleges helyet foglal el a szükségletek rendszerében a szeretetszükséglet. Azt gondolom, hogy nem szorul különösebb magyarázatra, hogy önmagunk megvalósításához szükségünk van arra is, hogy ne csak kapni akarjuk, hanem adni is tudjuk a szeretetet. Szeretetet kapni és adni a szeretet két oldala.

Beköszöntő

Kora ifjúságom kedvenc indiánregényeinek szóhasználatával élve, régen járom már a párkapcsolati munka harci ösvényeit ahhoz, hogy vegyem a bátorságot blogot indítani a témában. Párkapcsolati tanácsadó és coach vagyok. Részben párokkal dolgozom, részben párkapcsolati tanácsadók képzésével foglalkozom.

Segíthet-e a gyász?

Amikor nem tudjuk, mit tartogat a jövő, csak azt, hogy tartogat valami rosszat, agyunk kénytelen különböző elképzelt jövőket teremteni. A baj az, hogy az elme úgy megy előre a jövőbe, hogy a lehető a legrosszabbat képzeli el. Érdemes azt is átgondolni, hogyan tudjuk elengedni mindazt, ami nem rajtunk múlik.

Korlátozó hiedelmeink

Ha hitről, meggyőződésről beszélünk, a legtöbb embernek csak a vallás, a világnézet, esetleg politikai meggyőződés jut eszébe. Pedig a leghétköznapibb dolgokról is vannak – nemegyszer korlátozó – hiedelmeink, amelyek befolyásolják viselkedésünket, meghatározzák beállítódásunkat, a világhoz való viszonyunkat.

sikeres öregedés, Szilágyi Zoltán, lifecoach, coaching

Figyelj, és hallgass meg

Pedig a hallgatás nekünk lehetőséget biztosít arra, hogy meghalljunk mást, a szavak mögötti tartalom mélyére nézzünk, és előhívjuk magunkból ugyanazt az érzést, amelyről a beszélgetőpartner beszélni próbál. A csend esélyt ad arra, hogy meghalljuk azt is, ami kimondhatatlan.

szakítás, megcsalás, vége van, Szilágyi Zoltán, lifecoach, coaching, párkapcsolati tanácsadás,

Mikor van vége

Attól, hogy valami új elkezdődik, még nem lesz vége, mert talán éppen ahhoz kell a valami újnak elkezdődnie, hogy ne legyen vége.
Nem akkor van vége, amikor minden érv a mellett szól, hogy vége van, és nem akkor, amikor ezeket az érveket fel is sorakoztatják.
Akkor van vége, amikor vége van.

ne ártsunk szavainkkal, kommunikáció, Szilágyi Zoltán, lifecoach, coaching,

Hogyan ne ártsunk a szavainkkal

Amikor Susan-nak mellrákja volt, rengeteg szerencsétlen megjegyzés hangzott el a környezetében. A „legütősebb” az egyik kollégájától származott. Úgy érezte, meg kell látogatnia Susan-t a műtétje után, de Susan nem szeretett volna látogatókat fogadni, és ezt a kollégájának is megmondta. A kolléga válasza?

megküzdési stratégiákkal, Satir modell, Szilágyi Zoltán, lifecoach, coaching

A Satir-modell

Satir egész munkásságát az a kérdés fémjelezte, hogyan lehet teljes emberré válni.  Az alapszintű túléléstől a teljesebb emberré válásig vezető utat a megküzdési stratégiákkal magyarázta: „Nem az határozza meg a sorsunkat – mondta egy interjúban, – ami velünk történik, hanem az, ahogyan a történésekkel megbirkózunk.”