Juli és Kata

Juli eszmélése óta, pontosabban néhány kamaszkori sikertelen próbálkozás óta tudja, hogy leszbikus. Jellemzően monogám, hosszú kapcsolatokkal. Kata ezzel szemben sokáig heteroszexuálisnak gondolta magát. Néhány fiatalkori kapcsolat után férjhez ment, és majdnem 10 évig élt házasságban. Más a szükségleteik fontossági sorrendje is.

A változatosság

Korszerű értékrendünkben nagyon fontos szerepe van „az érezd jól magad” és „a valósítsd meg önmagad” értékeinek. Ezek a mindennapokban úgy jelentkeznek, hogy szükségünk van a változatosságra, élményekre vágyunk életünk minden területén. Nem érezzük jól magunkat, ha minden nap egyforma, ha az életünk rutinok sokaságából áll.

A biztonság

Száguld a világ. Szeretnénk megkapaszkodni, stabil pontot találni. Manapság már nem azért, hogy kimozdítsuk sarkaiból a világot, hanem azért, hogy életben maradjunk. Kölcsönösen nyilvánvaló elvárás tehát a párunktól, hogy biztonságot, stabilitást nyújtsunk egymásnak. A kérdés, hogy a magunk bizonytalanságai miatt erre mennyire vagyunk képesek.

Biztonság és változatosság

Biztonság és változatosság, stabilitás és mobilitás, az ezekre való igényünk valószínűleg részben hozott, az egyikre vagy másikra való igény pedig életünk folyamán alakul, változik, ami azt is jelenti, hogy bizonyos határok között tudatosan is alakítható. Ha nem engedjük az egónkig eljutni a konfliktust – sok odafigyeléssel és türelemmel – a probléma megoldható.

Párkapcsolati szükségletek

Párkapcsolataink sikerét nagy mértékben befolyásolja – talán nem túlzás azt mondani, hogy meghatározza – az, hogy milyen mértékben tudjuk kielégíteni egymás legfontosabb – és az évek során változó – szükségleteit. Két (három) kiemelkedően fontos szükségletünk van. Ezek alapvetően határozzák meg viselkedésünket a párkapcsolatban.

A szerelem sötét verem

Mi azt az álláspontot valljuk, hogy kétféle szerelem van: a lángoló szenvedély és a tartós párszeretet. A lángoló szenvedély – és a legtöbben ezt és csak ezt nevezik szerelemnek – voltaképpen nem más, mint egy drogmámor. A tartós társszeretet a szerelemnek az az állapota, ami már alapja lehet egy hosszú, akár egy életen át tartó, boldog együttélésnek.

A szeretet cselekvést igényel

A szeretetfolyam gondozásával, a szeretetnyelvek használatával minden kapcsolatban kialakul és fejlődik valamiféle saját „tolvajnyelv” vagy inkább „tolvajszokások”, rituálék, gesztusok, „csak a miénk apróságok” együttese. Saját intimitásunk apróságai. A lényeg az, hogy ezek tényleg a saját tolvajnyelvünk részei legyenek.

Prológ

És nem marad menedék semennyi, Itt tenyészni lehet csak csupán, A falkával föl-le, föl-le menni Az enyészet korhadt grádicsán. Valaminek itt annyira vége,
Amennyire vég nem volt soha, Halleluja száll a szennyes égre, S beköszönt a semmi fénykora. Gond feledve, bánat eladva, S szétrohadva haragnak harangja.

A szeretet a mai párkapcsolat alapja

A Szeretetről tényleg sokféleképpen lehet beszélni, de mindenképpen megkülönböztetett tisztelettel, mert a Szeretet mára már a párkapcsolati témakör legfontosabb, központi fogalma. Az utóbbi évtizedek legfontosabb kulturális változása, hogy a párkapcsolatok gazdasági közösségből fokozatosan szeretet közösséggé változnak át.