Korlátozó hiedelmeink

Ha hitről, meggyőződésről beszélünk, a legtöbb embernek csak a vallás, a világnézet, esetleg politikai meggyőződés jut eszébe. Pedig a leghétköznapibb dolgokról is vannak – nemegyszer korlátozó – hiedelmeink, amelyek befolyásolják viselkedésünket, meghatározzák beállítódásunkat, a világhoz való viszonyunkat.

sikeres öregedés, Szilágyi Zoltán, lifecoach, coaching

Figyelj, és hallgass meg

Pedig a hallgatás nekünk lehetőséget biztosít arra, hogy meghalljunk mást, a szavak mögötti tartalom mélyére nézzünk, és előhívjuk magunkból ugyanazt az érzést, amelyről a beszélgetőpartner beszélni próbál. A csend esélyt ad arra, hogy meghalljuk azt is, ami kimondhatatlan.

szakítás, megcsalás, vége van, Szilágyi Zoltán, lifecoach, coaching, párkapcsolati tanácsadás,

Mikor van vége

Attól, hogy valami új elkezdődik, még nem lesz vége, mert talán éppen ahhoz kell a valami újnak elkezdődnie, hogy ne legyen vége.
Nem akkor van vége, amikor minden érv a mellett szól, hogy vége van, és nem akkor, amikor ezeket az érveket fel is sorakoztatják.
Akkor van vége, amikor vége van.

ne ártsunk szavainkkal, kommunikáció, Szilágyi Zoltán, lifecoach, coaching,

Hogyan ne ártsunk a szavainkkal

Amikor Susan-nak mellrákja volt, rengeteg szerencsétlen megjegyzés hangzott el a környezetében. A „legütősebb” az egyik kollégájától származott. Úgy érezte, meg kell látogatnia Susan-t a műtétje után, de Susan nem szeretett volna látogatókat fogadni, és ezt a kollégájának is megmondta. A kolléga válasza?

megküzdési stratégiákkal, Satir modell, Szilágyi Zoltán, lifecoach, coaching

A Satir-modell

Satir egész munkásságát az a kérdés fémjelezte, hogyan lehet teljes emberré válni.  Az alapszintű túléléstől a teljesebb emberré válásig vezető utat a megküzdési stratégiákkal magyarázta: „Nem az határozza meg a sorsunkat – mondta egy interjúban, – ami velünk történik, hanem az, ahogyan a történésekkel megbirkózunk.”

Én én vagyok

A pszichológia nagyasszonya – Virginia Satir – egy  önmagába vetett hitében megrendült páciense, egy tizenöt éves lány számára írta ezt a szabadverset, amit azóta is az önbecsülés himnuszaként tartunk számon. 

Magázás, tegezés

A főnök aggódik a beosztottja miatt, aki minden nap 12:00-kor mindig elmegy valahová, 14:00-kor megérkezik, és újra leül dolgozni. Felbérel egy detektívet, hogy kiderítse, mit csinál közben a beosztott. A nyomozó már másnap jelent: János elhagyta az irodát, beszállt a kocsijába, a házához hajtott és bent lepihent.

Elvárások

Köszönet Király Eszternek az alábbi gondolatokért.
“Nem a kommunikáció hiánya. Nem a pénz, és nem a szex. A csendes, lábujjhegyen lopakodó kapcsolatgyilkost úgy hívják: elvárások. Folytonos boldogtalanságot, kényelmetlen hiányérzetet, és tartós frusztrációt hív életre.