A Szeretetről többféleképpen – 1. rész
A Szeretetről tényleg sokféleképpen lehet beszélni, de mindenképpen Nagybetűvel, vagyis megkülönböztetett figyelemmel és tisztelettel tegyük ezt, mert a Szeretet mára már a párkapcsolati témakör legfontosabb, központi fogalma.

Az utóbbi évtizedek legfontosabb kulturális változása a párkapcsolatok területén az, hogy a párkapcsolatok gazdasági közösségből fokozatosan szeretet közösséggé változnak át.

 


A klasszikus gazdasági közösség modellhez az induló feltételeket egy partiképes fiatalember és a menyasszony hozománya biztosította, és innentől kezdve egy keresőre és pénzkeresethez biztos hátteret nyújtó házastársra épültek. Ha a gazdasági közösség szerelemmel párosult, az persze hab volt a tortán, de semmiképpen sem volt elengedhetetlen, sőt, még igazán jellemző sem.

Az egész család – beleértve a gyerekeket és a felmenőket is – őket támogatta ezeknek a funkcióknak az ellátásában. Mindehhez a jogi formát a házasság adta, gyakran a felbonthatatlan egyházi házasság formájában, bár általában nem is akarták a házasságot felbontani. Egyrészt azért, mert a hasonló kulturális háttér lehetővé tette azt, hogy a házastársak idővel megszokják, tiszteljék, sőt, talán meg is szeressék egymást. Hallgassátok meg ezt a dalt  – minden szónál többet mond.

Másrészt, mert válás esetén mindkét házasfél ellehetetlenült mind anyagilag mind erkölcsileg. Lényegében tehát a házasságok nagy részét az anyagi és erkölcsi tönkremeneteltől való jogos félelem tartotta össze, általában élethosszig.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a társadalom partner volt a házasságon belül ki nem elégített szükségletek házasságon kívüli, titkos kielégítéséhez. Különösen a férfiak esetében, hiszen a nyilvánosházak szinte minden kisváros szélén legális, elfogadott intézmények voltak, és a „legénylakás” sem számított ördögtőlvalónak. De bizonyos anyagi szint felett az úrinőknek is elnézték, ha igénybe vették a tenisztréner, vagy lovászlegény „szolgálatait”.


A szeretet közösség a huszadik század második felében kialakulni kezdő új típusú párkapcsolat, a felek kölcsönös vonzalmára épülő, kétkeresős modell. Alapja lényegében a kölcsönösen vállalt tartós együttélés, aminek mára nagyon sok formája alakult ki. A formális házasság nem feltétlen kelléke, az elhatározott és deklaráltan vállalat összetartozás viszont igen. Ennek az összetartozásnak pedig csak a kölcsönös szeretet lehet az alapja.

Természetesen ennek a tartós együttélésnek is rendelkeznie kell közös célokkal – ezen belül anyagi célokkal is – de ezek a célok csak addig érvényesek, ameddig az együttélés alapját adó szeretet fennáll. Ha az megszűnik, akkor a közös célok szétválás keretében megszűnnek. A közös gyarapodás eredménye szétosztódik, és sem a felek, sem a gyerekek nem lehetetlenülnek el egy életre. Persze akkor, ha a felek képesek felelősségben felnőni a szétválás hosszadalmas és embert próbáló feladatához. Ennek az alapja is kölcsönös szeretetük maradéka kell legyen, ami szerencsés esetben – a másiktól, és a kapcsolattól kapott értékek elismerése formájában – életük végéig megmarad.


Vagyis a szeretet ma már tényleg a párkapcsolatok legfontosabb kelléke.


Ha Te is akarsz segíteni másoknak, hogy rendbe hozzák a párkapcsolatukat, akkor gyere el Párkapcsolati Tanácsadó képzésünkre. Az új csoportunk március végén indul. 

Érdeklődésedet az alábbi gomb megnyomásával küldheted el.

Ha további részletek érdekelnek, látogass el párkapcsolati honlapunkra, ahol minden tudnivalóról tájékozódhatsz, és részletes tematikát is találsz. 

Fotók: https://www.pexels.com/hu-hu/; https://pixabay.com/; https://unsplash.com/

Kategóriák: Párkapcsolatok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük