Kora ifjúságom kedvenc indiánregényeinek szóhasználatával élve, régen járom már a párkapcsolati munka harci ösvényeit ahhoz, hogy vegyem a bátorságot blogot indítani a témában. Támogat ebben, hogy eddig közel kétszáz pár tisztelt meg a bizalmával bennünket, és több mint százötven nálunk végzett tanítvánnyal büszkélkedhetünk.

Miért kezdek bele

Nem titkolom, hogy reményeim szerint írásaim belátható időn belül reakciókra, hozzászólásokra sarkallnak Benneteket. Szóval sokszemélyes interaktív kommunikációban reménykedem.

 

Párkapcsolati tanácsadó és coach vagyok. Részben párokkal dolgozom, részben párkapcsolati tanácsadók képzésével foglalkozom. Az a szerencse ért, hogy a párommal közösen dolgozunk, ami egyrészt sokkal hatékonyabb, másrészt sokkal élvezetesebb, mint egyedül, bár a párkapcsolati munka minden formájában meglehetősen sok örömöt ad. Mindenesetre a Veletek remélt közös gondolkodáshoz kettőnk tapasztalatait tudom felajánlani Nektek.

Adódik a kérdés: miért képezünk konkurenciát magunknak. Sajnos úgy látjuk, hogy még így is nagyon sokáig lesz munkánk, mert gyorsan változó világunkban belátható időn belül nem lesz elég képzett, hozzáértő szakember ahhoz, hogy akár egy cseppnyit is változtasson a tengersok rossz kulturális beidegződésen, rossz családi hagyományon, értékrendi zűrzavaron, nevelési hiányosságon, ami a párkapcsolatokat manapság olyan gyakran megzavarja, sőt – segítség nélkül tönkre is teszi. Szóval – nagyképűen fogalmazva – küldetésünknek érezzük, hogy hozzájáruljunk a párkapcsolati kultúra fejlesztéséhez – és ezzel a boldogabb hétköznapokhoz. Erről szól ez a blogsorozat is.

Tanácsadás, coaching, oktatás

Higgyétek el: pároknak segíteni hihetetlenül nagy öröm. Nagy öröm látni, ahogy megértik problémáik hátterét, partnerük és saját maguk érzéseit, indulataik igazi okait. Felismerik, hogy nem az a kérdés, hogy ki a hibás, mert a hibáztatás és az önhibáztatás egyaránt felesleges. És ráébrednek arra, hogy akkor jutnak közelebb a megoldáshoz, ha azokból az értékekből indulnak ki, amiket a kapcsolatuknak köszönhetnek.

Legalább ekkora öröm, mikor egy-egy százórás tanfolyamunkon átadhatjuk tudásunkat, tapasztalatainkat hallgatóinknak, és – ami ennél is fontosabb – hozzájárulhatunk szemléletük fejlesztéséhez. Igen, jól érted: nem a mi szemléletünket adjuk át, hanem azt bemutatva arra kérjük a hallgatókat, hogy ne fogadják el sajátjukként a mi hozzáállásunkat, hanem elemezve és kritizálva bennünket alakítsák ki saját értékrendjüket, stílusukat. De mindenképpen legyenek rugalmasak, ismerjék fel berögzült kiindulópontjaikat, esetleges előítéleteiket, és ha kell változtassanak rajtuk. Hihetetlenül izgalmas egy-egy ilyen vita, mikor tizenkét ember tizenkét félét gondol alapvető kérdésekről, legyen az például az őszinteség, a hűség, vagy a női-férfi szerepek és viselkedésmódok eltérése, vagy a különleges, például egynemű párok problémaköre, vagy a „bezzeg a mai fiatalok” hozzáállás helyett a generációs problémák igazi természete.

Szeretetszerviz

Mikor a párkapcsolati munkába belevágtunk azt reméltük, hogy módunk lesz egy általunk szeretetszerviznek nevezett szolgáltatás működtetésére. Ennek az lenne a lényege, hogy a párok apróbb problémáik felmerülésekor, vagy – legvérmesebb reményeink szerint akár – rendszeres időközönként keresnek fel bennünket, ahol egy-két rövid irányított beszélgetés során sikerül elsimítani a problémákat, és visszaállítani az örömteli párkapcsolatot. Mint kiderült az emberek jobban törődnek a kocsijukkal, könnyebben érzékelik a gyertyacsere szükségességét, mint azt, hogy párkapcsolatuk akadozni kezdett. Erre a szolgáltatásra eddig alig-alig jelentkezett igény. Így sajnos főleg elmérgesedett problémákkal, elhidegüléssel, kiégéssel, állóharccá merevedett egó-viaskodásokkal vagyunk kénytelenek foglalkozni, amik már komolyan veszélyeztetik a párok közös jövőjét. Ezek a helyzetek külső segítség nélkül általában váláshoz vezetnek, vagy – ami talán még rosszabb – együtt maradnak egy sivár, szeretet nélküli kapcsolatban. Ezzel boldogtalanságra ítélik önmagukat, egymást, nem is beszélve a gyerekeket mérgező élethelyzetek sokaságáról. A szeretetszervizről élőszóban itt beszélünk.

Szerencsére mutatkoznak jelek arra, hogy ez a helyzet lassan megváltozik. A fiatalabb generációk szorongó bizonytalanságukat párkapcsolati területen is csökkenteni akarják. A párkapcsolati kultúra napról napra változik. A fiatalok egyre kevésbé tekintik mintának szüleik életét, szokásait, értékrendjét, iránymutatását. Ki fogják alakítani saját igényüket, keresletüket a számukra testreszabott oktatásra, személyes tanácsadásra, segítő szolgáltatásokra. Ez a folyamat természetesen lassú lesz, és fiatal, az új generációk nyelvét, szokásait értő szakemberekre lesz szükség hozzá. De a fejlődés itt is megállíthatatlan. Reméljük látni fogjuk még hogyan alakul.

Fotók: https://www.pexels.com/hu-hu/; https://pixabay.com/; https://unsplash.com/

Kategóriák: Párkapcsolatok

2 Comments

Balikó László · november 28, 2020 at 8:09 du.

Szerettem ezt olvasni, azt gondolom, hogy nagyon klassz, összeszedett írás. Örülök, hogy a tanítványod voltam/vagyok. Várom a többit 🙂

Balikó László · november 29, 2020 at 2:06 du.

Elképesztőn bölcs sorok és jó meglátások, szerintem a képernyő elé szögezi az embert. Érdemes rászánni pár percet az olvasásra, mert nagyon jó gondolatok jelennek meg az irományban. Idő most van rá, hiszen ebben a hidegben, (ja és a kijárási tilalomban) amúgyse szívesen mozdul meg az ember.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a tanítványa voltam a párkapcsolati mediátorképzésen és már-már családtaggá vált (na jó… igazából már az).
Szilágyi Zoltán 4ever! Büszke vagyok arra, hogy ismerhetem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük