A megfelelő tervezés, szervezés hiánya, az állandó időzavar is igen jelentős stresszforrás. Gyakran azt hisszük, tennivalóink listája véges, és ha mindent elintéztünk, akkor boldogok és elégedettek leszünk. De sajnos ez csak nagyon ritkán fordul elő. Amint egy tételt kipipáltunk, rögtön kettőt írhatunk a helyébe. Tényleg mindent el kell intézni? Olyan fontos és sürgős? Állítsunk fel rangsort, ne hagyjuk, hogy a teendők elborítsanak.

Ha úgy érezzük, hogy összecsapnak fejünk felett a hullámok, tegyünk fel magunknak néhány kérdést: Tényleg nekem kell mindezt elvégeznem? Mire mondhatnék nemet? Miért nem merek nemet mondani? Valóban nem bízhatnám másra? Kire bízhatnám? Kitől kérhetnénk segítséget?

Ha egy kicsit messzebbről vesszük szemügyre a dolgokat, esetleg megláthatjuk: nagyon sok minden várhat. Az élet célja nem az, hogy minden “készen legyen”! Semmi sem lehet fontosabb boldogságunknál, belső békénknél, és a szeretteinkkel töltött boldog perceknél.

Tartsunk olykor egy kis szünetet, és vizsgáljuk meg, miként tehetnénk egyszerűbbé, örömtelibbé tevékenységünket! És még valami: mindenkinek, még a legelfoglaltabbaknak is szüksége van rendszeres pihenésre, kikapcsolódásra. Szinte minden életszerepünkben – főnökként, beosztottként, férjként, feleségként, szülőként – sajnáljuk az időt a kikapcsolódásra. Ha véletlenül lenne is egy kis időnk, rögtön bűntudatunk támad, ha saját magunkra fordítjuk.  Pedig a pihenés kifizetődik: nemcsak közérzetünk javul tőle, munkánk is hatékonyabbá válik, családunknak is többet, jobbat nyújthatunk. Feltéve, ha tudjuk még egyáltalán, hogyan kell pihenni, lazítani.

 


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük